Városunk Gyula

Gyógyfürdő, középkori téglavár, színes kultúrélet, várszínház, kolbász – hát persze, hogy Gyuláról van szó! Gyula más, mint egy hagyományos értelemben vett alföldi mezőváros, itt a földszintes polgárházak, a műemléképületek, a gazdag utcaképek, a zöldfelületekkel tarkított térsorozatok, a település polgárosúltsági foka adja meg az emberléptékű város hangulatát.
A város megőrizte térségi szerepkörét: itt található az 1300 ágyas megyei kórház, a megyei bíróság, a megyei levéltár. Gyula iskolaváros is egyben, ahol a számos középiskola - köztük az ország egyetlen román tannyelvű gimnáziuma- zeneiskola, valamint különféle főiskolák működnek a városban.
A fás, virágos településnek az itt megforduló vendégek szerint három fő varázsa van: hagyományokban gazdag múltja, színes és vonzó kulturális élete és a regényes környezetben elhelyezett fürdője. A restaurált vár eleve vonzotta a látogatókat. A Várfürdő környéke nyáron hatalmas idegenforgalmi centrum, nyüzsgő emberáradattal, megszámlálhatatlan járművel, valamint ugyancsak lakosság igényeit elégítik ki a Gyula környéki kiránduló- és üdülőhelyek, mint például a Városerdő, vagy a Szanazúg nevű üdülőtelep.
A tudatos kultúrprogramot a Gyulai Nyár rendezvényei fogják össze. Ötévenként megrendezésre kerülő Országos Néptáncfesztiválon emlékeznek a néptánckultúra kezdeteire, kétévente az Erkel Diákünnepek megrendezésével pedig a középiskolai tanulók nagy kulturális bemutatkozásának lebonyolítását vállalják. A minden igényt kielégítő művelődési központ és a pompásan átalakított városi könyvtár mellet különböző múzeumok is megtalálhatóak a városban. Ilyen például az Erkel Ferenc Múzeum az Erkel-emlékházzal - amelynek előzménye a zeneszerző születésének 150. évfordulója alkalmából berendezett emlékszoba-, vagy a város Kossuth-díjas festőjének életművét bemutató Kohán Múzeum. A várszínház sajátos profiljával szerzett magának rangos helyet a magyar színházkultúrában. A képzőmuvészet fejlesztése érdekében nyaranként képzomuvészeti tábort rendeznek. Gyakoriak a tudományos konferenciák is, amelyre a jelentős szállodai kapacitás és a környezet teszi alkalmassá. Az egészségügyi feladatok ellátásához a város új rendelőintézetet kapott a Megyei Kórházzal összekapcsolva. A Megyei Kórház, a Gyermekkórház, valamint a József Szanatórium a kórházi ápolást biztosítja a megye egy részének is. Új szolgáltatás a Várfürdő mellett igénybe vehető reumatológiai szakrendelés és sokoldalú kezelés.
Gyula emberléptékű város volt és szerencsére még ma is az. Adottságaival, kulturális hagyományaival és értékeivel, parkjaival, a Százéves cukrászdájával, a várral és a fürdővel még ma is a hasonló lélekszámú városok fölé emelkedik.