Az erdei vöröshangya

A fenyőerdőkben gyakori rovar a vöröshangya. Hatalmas, szervezett csoportokban, kolóniákban, bolyokban él. A fészkét leggyakrabban tűlevelekből készíti, de abban más növényi törmelékeket is találhatunk.

Az erdei vöröshangyát harapós hangyának is nevezik. Parányi méretük miatt csípésük veszélytelen, de nem tanácsos fészkükre ülni. Ha a megzavart boly lakói közül egyszerre többen harapnak belénk, akkor a befecskendezett hangyasav csípése igen kellemetlen lehet. Az 50-60 %-ban hangyasavat tartalmazó váladékot akár 30 cm-re is képesek spriccelni.

Tudtad?

Az apró hangyák a saját testsúlyuknál akár hússzor nehezebb tárgyat is fel tudnak emelni.
Minden bolyban egy királynő él, amely a petéket rakja. A legtöbb hangya nőstény dolgozó (4-9 mm). Ezek építik a fészket, keresik a táplálékot, tartják tisztán a fészket, harcolnak az ellenséggel és gondozzák a lárvákat.